Alle type 1 diabetikere har fått beskjeden: “Du kommer til å miste insulinproduksjonen din og være avhengig av å ta insulin resten av livet”. Det er en mildt sagt en begredelig nyhet, og har vært noe vi som står bak Insulinfri ikke helt har akseptert. Vi mener at kroppen er i stand til å gjøre ganske så utrolige ting, så lenge man finner ut av de underliggende årsakene til at man blir syk. Dette har gjort at vi har sett på sykdommen med litt andre øyne, og med det ønske om å bevise at det er muligheter for type 1 diabetikere å bli friske også. Så langt ser det ut som ønsket vårt går i oppfyllelse, og vi blir faktisk friskere. Steinar har de to siste årene ikke trengt å tilføre kroppen ekstra insulin, og Nina har raskt gått ned i insulinbehovet etter at hun fikk LADA diagnosen i årsskiftet i julen 2013. Noe skjer altså med kroppen når man gjør en livsstilsendring. I stor grad handler dette om hva man spiser. Siden vi startet bloggen har vi også kommet i kontakt med andre diabetikere som opplever det samme, og så smått begynner muren om at type 1 diabetikere er “dømt” for resten av livet å falle. Det hjelper også på at forskere ser det samme, og nå har vi kommet over denne forskningsrapporten som viser at selv type 1 diabetikere som har hatt sykdommen over flere år fremdeles produserer insulin. Så med andre ord er det fortsatt håp!
Konklusjonen til rapporten er at det fortsatt kan måles insulinproduksjon etter et måltid hos de med type 1 diabetes som har hatt sykdommen over lang tid, noe som vil si at man fortsatt har aktive beta-celler i kroppen. Det de ikke er sikre på er om det er fordi beta-cellene klarer å unngå angrepet fra immunforsvaret eller om det er fordi beta-cellene regenereres. Vår personlige mening er at det nok er beta-cellene som regenereres da vi måler en forbedret C-peptid over tid med vår endrede livsstil, anti-stoff målinger viser også en forbedring. Med andre ord har vi muligens funnet en løsning på hvordan man kan få stoppet angrepet på beta-cellene. Den gledelige nyheten er at dette kan benyttes om du nylig har fått diagnosen, eller om du har hatt sykdommen lenge.
Kroppen din prøver hele tiden å gjøre deg friskere, du må bare legge ting til rette for at den skal få gjort jobben sin – og det å gjøre endringer i kostholdet er første steget.
Føler du denne nyheten gir deg håp?
7 Comments
Hei, kjenner de sakene selv også. fikk høre jeg ikke kom til å produsere mer insulin. Har hatt diabetes i 28 år og har fortsatt en del produksjon.
Hei Kjell Ove!
Det var interessant å høre fra en som har hatt diabetes så lenge. Hvor mye insulin trenger du å ta nå daglig?
mvh
Steinar