Det nærmer seg slutten på 2019, og det har vært litt av et år på både godt og vondt. Dette innlegget kan sees på som en årbok for min del. Noe som jeg kan se tilbake til om noen år da jeg allerede i dag er ganske sikker på at 2019 ble året som forandret alt. Så finn en kopp kaffe, for dette innlegget blir langt.
40 år. Krise.
I Januar 2019 rundet jeg 40 år. Jeg følte det egentlig ikke som en krise, men jeg hadde heller ikke så lyst til å feire det. Ønsket å bare la det gå under radaren. Men etter en del frem og tilbake ble det til slutt en markering med nære venner, og jeg er glad for det.
For krisen kom. I April ble det bestemt. Jeg ble skilt. Med det ble den veien som jeg trodde jeg skulle være på resten av livet borte. Det var mildt sagt opprivende og når jeg tenker tilbake på den perioden så lurer jeg hvor jeg fant styrken til å komme gjennom det.
Svaret ligger nok i at en ikke har noe valg. Men jeg må også være takknemlig for årene frem til nå hvor jeg har vært på søken etter en bedre helse. Lei av å leve med en kropp som altfor ofte fikk sykdommer eller andre plager, har jeg søkt etter løsningene som styrker meg – gjør meg friskere. Og særlig den indre reisen jeg har gjort med å bli kjent med meg selv føler jeg i år kom til sin fulle rett. Jeg har kjent smerte, sinne, fortvilelse og grått. Men på med god hjelp så har jeg funnet at på den andre siden finnes det noe som er bedre.
When the student is ready the teacher appears
Spirituelle læremestre sier at når en dør lukker seg, åpner en annen seg. Og jeg kan ikke si meg mer enig.
For fra våren av kom nye mennesker inn i livet mitt. Perfekte hendelser skjedde. Personer med akkurat den erfaringen og kunnskapen jeg hadde behov dukket plutselig opp. Ikke bare for å hjelpe meg komme gjennom en skilsmisse, men for å løfte livet mitt til et nytt nivå. Mer energi, glede, selvinnsikt og bedre blodsukker for å nevne noe.
Gamle mønstre
Selv om omstendighetene disse menneskene og hendelsene kom inn i livet mitt var uanstrengt så var prosessen som fulgte ikke det. Det har vært mildt sagt krevende for jeg har jeg ikke blitt dullet med. Jeg har måtte møte alle de gamle, unødvendige mønstrene i meg. Tankesett som surrer i hodet, og som ikke gjør noe annet enn å hindre en. Skape negativitet.
Dette er ting jeg har kjent har ligget der en stund, men ikke har klart helt å komme ut av. Egoet har seiret – gang på gang.
Men i sommer ga det slipp. Gjennom blant annet meditasjon, pusteøvelser, ayahuasca, watsu og journal skriving har bevisstheten endret seg. Hodet har det ikke så travelt lenger. Verden ser rett og slett annerledes ut.
Nye mønstre
Og når tankestøyen forsvinner har det blitt det enklere å lage nye, gode mønstre. Strevet rundt endring er borte. Det er gøy. Og endringene blir til varige endringer.
En positiv spiral skapes. Det er lettere for meg å endre treningsrutiner i dag enn før. Jeg ser med en helt annen glede frem til å prøve nye meditasjonsøvelser. Og jeg leker enda mer på kjøkkenet.
Den store forskjellen? Jeg har ikke den store frykten lenger for å mislykkes. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen, men prøver jeg noe nytt så er det ofte mye tanker rundt om jeg gjør det riktig. Når de tankene ikke lenger er der er det merkverdig hvor lett det faktisk er å gjennomføre nye ting.
Men hva har det her med diabetes å gjøre?
I mange år etter jeg fikk diabetes søkte jeg etter en quick-fix. Jeg ville bli frisk – NÅ. Men istedenfor har jeg lært at det handler ikke om det. Det handler om å vokse. Å skape en bedre versjon av seg selv. Og det tar den tiden det trenger.
Det er nok her jeg har meninger som skiller seg fra det helsevesenet. For jeg mener at diabetes bør sees på ved å undersøke de et underliggende problemene. Hva er det som faktisk gjør at en får diabetes?
Når en gjør det så handler diabetes om så mye mer enn å matche medisineringen med hva man spiser eller om en har trent. Da handler det og deg som person. Hva du tror på. Hva du bærer på av traumer, sinne, usikkerhet. Hvor god du er til å sette grenser. Hvor mye du elsker deg selv.
Det handler om å skape et liv med glede. Et liv verdt å leve. En glede jeg dessverre ser få med diabetes har. Og jeg kjenner meg igjen i dette. Det er en fulltids jobb og det er lett å la sykdommen diktere hvordan en har det.
Men min erfaring er at det finnes muligheter i elendigheten. Og når en begynner å gå inn i de delene av seg som har det vondt, og jobbe med det, kommer forandringene.
Prosessen jeg har vært gjennom dette året har nettopp vært det. Vond. Men jeg har stolt på at det ville komme noe godt ut av det – og det gjorde det. Da blir en takknemlig for det som skjedde. Følelsen og livsgleden jeg har i dag hadde ikke skjedd foruten. Blodsukkeret er også enklere å kontrollere. De store overraskelsene er ikke der lenger.
Så hvis en da ser på min status i dag. Hva gjør jeg? Hva spiser jeg? Hva tar jeg av medisin?
Insulin
Jeg tar i dag 17 enheter Insulatard (langtidsvirkende insulin). Dette tar jeg på morgenen etter jeg har stått opp.
Blodsukker
Blodsukker er enkelt å kontrollere. Det ligger stort sett på rundt 5 fastende på morgenen, og det er også det før lunch og før middag. Det har vært noen episoder hvor jeg har fått føling, og det er dette jeg undersøker nærmere nå. For følingen trigges av en endret emosjonell tilstand. Det virker til at jeg kan produsere mer insulin ved å gå inn i følelser knyttet til målsettinger jeg bestemmer meg for å få til, glede, takknemlighet.
Kosthold
Kostholdet er ketogent, og er ganske likt det jeg spiste fra dagen jeg fikk diabetes. Men noen endringer er det:
- Jeg elsker ost, men jeg merker at jeg til tider blir tåkete i hodet av det så jeg begrenser dette og andre melkeprodukter bortsett fra smør. Til info så har jeg testet meg og vet at jeg ikke tåler kasein (proteinet i melk).
- Jeg spiser helst det siste måltidet ikke senere enn kl 18. Det gir meg et tidsvindu til frokost som tilsvarer ca 14 timer, og med andre ord det som kalles “midlertidig faste” / internmittent fasting. Jeg ser dette har hjulpet på mitt fastende blodsukker.
- Jeg har innført noen “cheat days”. Dette er maks en gang i uka, og betyr at jeg spiser noe mer karbohydrater. Grunnen til dette er at jeg har lært at karbohydrater gir næring til tarmfloraen, og mangelen på dette kan sees i sammenheng med den treige magen jeg frem til nå har hatt.
- Jeg velger matvarer av høyere kvalitet / økologisk. Mat er ikke bare for å mette. Det er essensiell næring som kroppen trenger, og som alt annet har kvalitet alt å si. Derfor plukker jeg så godt som mulig fra de økologiske matvarene.
- Jeg unner meg et godt glass rødvin når jeg føler for det. Vin er min “guilty pleasure” og i begrenset mengde merker jeg ikke noe negativ effekt på helsen eller blodsukkeret. Vinen er altid tørr, og også her velger jeg kvalitet.
- Tallerkenen består i hovedsak av plantebasert næring. Frokost er gjerne en smoothie, lunch er en salat og middag er kjøtt eller fisk med grønnsaker. Mengden kjøtt eller fisk vs grønnsaker er 30 / 70.
- Snack og kos blir ofte Superfat nøttesmør.
Trening
Jeg trener 6 ganger i uken på morgenen før frokost. Type trening varierer. I helgene trener jeg hjemme med TRX og i ukedagene er jeg på treningsstudioet. Målsettingen med treningen er å gjøre blodsukkerkontroll enklere og styrke kjernemuskulatur da jeg i åresvis har vært plaget med vond rygg. På Diasensa.com oppdaterer jeg hvilke treningsøvelser jeg bruker.
Stressmestring / Meditasjon
Jeg vier mye tid til dette da jeg merker det er gjennom økt selvinnsikt jeg gjør størst fremgang med egen helse. Det å bli bevisst egne tanker og følelsene som skapes rundt de har åpnet opp en ny dør for meg, og har gitt meg en kontroll jeg ikke kjente til før.
I skrivende stund har jeg en kveldsrutine hvor jeg mediterer samtidig som jeg lytter til “bineural beats”. Bineural beats hjelper meg å roe ned hodet og setter hjernebølgene i en theta svingninger.
Jeg har også blitt flinkere til å ta meg pauser i løpet av arbeidsdagen, noe som hjelper meg finne tilbake til senter og reduserer stress.
Til slutt vil jeg nevne bevissthet rundt pusten. Jeg puster roligere enn før. Dype, lange pust inn og ut. Det har roet ned nervesystemet, og har etter min erfaring direkte påvirkning på blodsukkeret. Det har også hjulpet i stressende situasjoner å puste med intervallene 5 sekunder inn, holde pusten i 2 sekunder, deretter 5 sekunder ut og holde i 2 sekunder. Dette repeteres så lenge du føler for det.
Kosttilskudd
I skrivende stund tar jeg følgende tilskudd:
- D-vitamin + K2
- C-vitamin
- Magnesium
- Kalium
- Omega-3
- Multi-vitamin
- Enzymer, magesyre (HCL) og probiotika
- Kollagen (jeg har jo rundet 40)
- Melististel (Milk Thistel)
Behandlinger
Jeg har gått til osteopat de siste 6 månedene og det har vært en interessant opplevelse. Jeg har lenge hatt smerter i mage regionen (solar plexus), og jeg klar over at jeg så lenge jeg kan huske har denne regionen vært noe jeg har plassert uløste følelser i. Osteopati har hjulpet meg gi slipp på dette, og smertene jeg har følt i solar plexus begynner nå å bli borte.
Om du selv blir nysgjerrig på denne type behandling så vil jeg opplyse om at det kan bli smertefullt, og skal du ha noe ut av behandlingen må du ikke kjempe mot dette. Etter en av de første behandlingene lå jeg slått ut en hel helg.
Jobb
Som gründer er det alltid noe som må gjøres, men prosessen jeg har vært gjennom har lært meg å se annerledes på alle oppgavene som fyller prosjektstyringsverktøyet. Jeg assosierer ikke stress med det, men klarer (stort sett) istedenfor å fokusere på en oppgave av gangen og bli ferdig.
Noen tips jeg gjør for og lykkes med dette er:
- Bruke en timer og jobbe etter “Pomodoro” prinsippet. Det går ut på å jobbe i 25 minutter. Gå rett fra arbeidet når klokka ringer (selv om jeg er midt i en setning) og ta 5 minutter pause. Når jeg da setter meg ned igjen vet jeg akkurat hvor jeg skal starte igjen. Dette er til kontrast fra hva jeg gjorde før hvor jeg kjørte meg helt tom. Du kan bruke nedtelling på telefonen din, ellers har blant annet timeregistreringsverktøyet Toggl.com også denne funksjonen.
- Bryte større oppgaver ned i mindre oppgaver. Dette har hjulpet meg å føle på fremgang istedenfor å se at en oppgave tar dagevis å gjennomføre.
- Lukke e-post og meldingstjenester mens jeg jobber. Istedenfor å være tilgjengelig hele tiden lukker jeg alt som kan gi en notifikasjon mens jeg jobber. Det har forbedret kvaliteten på arbeidsdagen betraktelig.
Oppsummering
2019 er definitivt året som legger en helt annen retning for meg og livet mitt. Jeg er både optimistisk og spent på hva 2020 vil bringe, og gleder meg til vie mer tid til egne prosjekter som denne bloggen, livsstilsplattform diasensa.com og nettbutikken superstate.no. Helse og livsstil har blitt min lidenskap og er noe jeg får glede av å jobbe med.
I forhold til egen helse føler jeg at 2019 har vist meg hvilke muligheter jeg har til endring. Jeg kommer til å fortsette og søke etter de underliggende årsakene til diabetesen og hva jeg med endringer i livsstil kan gjøre for å gi kroppen de beste forutsetninger for fungere optimalt.
Du kan følge denne ferden daglig på min Instagram konto og Facebook konto. På denne bloggen vil jeg dele mer utdypende erfaringer jeg gjør, og på diasensa.com vil du finne de konkrete tingene jeg gjør slik at du selv kan prøve de.
Jeg ønsker deg en god jul og et fantastisk nytt år!